Historien om Aarre Kro

Aarre kro har sine historiske rødder helt tilbage til år 1863, men kroen som man i dag kender stammer fra år 1929, og er løbende blevet renoveret og moderniseret i takt med tiden og som det seneste har man i 2008 bygget et helt nyt grovkøkken og fremstår i dag funktionel og indbydende og som samtidigt opfylder myndighedernes strenge krav til opbevaring, og tilberedning af råvarer.

Festsalen er netop blevet totalt renoveret og istandsat og fremstår i dag som en af de mest indbydende festsale i Danmark anno 2008. Det har medført en helt fantastisk akustik i salen, der er opsat nye gardiner og tapeter, salen er malet i harmoniske farver og sammen med de historiske billeder i festsalen, det er måske lige det som gør en forskel og være med til, at gøre festen til en god oplevelse.

Salen kan rumme alle former for private fester, møder samt kulturelle sammenkomster, bl.a. bryllupper, sølvbryllupper, fødselsdage og begravelser samt mange – mange andre former for arrangementer.

Lidt historie om Aarre Kro fra bogen: ÅRRE SOGN

Krodrift i Årre kan spores tilbage til 1863. I året 1880 nævnes der i vejviser for Ribe Amt en høker af navn C.N. Degn Årre Kro. Han drev både høkerbutik og kro i samme bygning. Det var høkerforretningen som senere udviklede sig til Årre Brugsforening.

En afholdsforening dannede i 1893 et interessentselskab med ca. 50 interessenter, de køber samme år Årre Kro og købmandshandel for 9.600 kr. Man udlejer herefter kro og butik til en købmand som forestod driften.

I 1901 vedtog generalforsamlingen at udvide kroen med en sal. På daværende tidspunkt var der også behov for et samlingssted. På lærer Thomsens anmodning vedtog bestyrelsen at overlade salen til gratis benyttelse ved oplæsning, mod at brugerne selv betalte belysning (petroleum) varme og rengøring. I 1905 blev det endvidere vedtaget at salen kunne overlades til ungdommen til dans, fire gange årligt uden afgift, kun betinges det at ”Dansen bestemt skal ophøre kl. 2.00”

Vi skal nu frem til 1928 hvor der igen var behov for nye byggeplaner. Bestyrelsen vedtog at udvide og bygge en ny sal, dog forlangte en kreds af medlemmer en ekstraordinær generalforsamling, hvor man ønskede en anden placering end den bestyrelsen havde foreslået. Generalforsamlingen vedtog en placering der svarer til den, der forefindes i dag.